Magazín

27.01.17 6 komentářů

Test vodních filtrů

Zde: http://bushcraftportal.cz/…/test-vodnich-filtracnich-cesto…/ najdete článek s testem filtrů, který nechal udělat dovozce filtrů Sawyer jako odpověď na test, který byl zveřejněn na webu vybaven.cz (http://vybaven.cz/…/velky-test-filtru-a-jinych-prostredku-…/) kde filtr Sawyer nečekaně nevyšel vůbec dobře.

Filtry Sawyer jsou již několik let nejpoužívanějším druhem filtru na všech dlouhých trecích a zkušenosti s nimi jsou výborné. U všech metod filtrace je nejčastějším důvodem nákazy kontaminace ze špatné manipulace (naberete špinavou vodu z “kaluže”, našroubujete na láhev filtr, otočíte vzhůru nohama a filtrujete… špinavá voda stéká po láhvi a filtru do té čisté… a pod.), ale to ještě neznamená, že třeba Sawyer nemohl mít nějaký výrobní problém a filtr nesplňoval deklarované parametry.

Každopádně naše vlastní zkušenosti (filtry Sawyer Squeeze nám dělaly společnost na nejdelším treku na světě Continental Divide Trailu, kde jsme zhruba 6 týdnů pili v pouštích z napajedel pro dobytek plných výkalů… a na spoustě další náročných akcích) jenom potvrzují výsledky Bushcraftporatlu a tak Vám třeba výsledek pomůže s výběrem, pokud vás test na vybaven.cz vystrašil.

K používání a údržbě filtrů Sawyer jsme natočili toto přehledné video.

6 komentářů u "Test vodních filtrů"

  1. Pavel napsal:

    Dobrý den,
    filtr Sawyer SP129 jsem si loni pořídil a mám s ním výborné zkušenosti. Mohli byste mi prosím poradit, jak ho zabezpečit při dlouhodobém uložení, nebude uvnitř plesnivět? Propláchnout ho desinfekcí, např. Betadine apod.?
    Děkuji
    Pavel

    1. Dobrý den,
      propláchnutí dezinfekcí je rozhodně správná volba. Dá se použít i voda naředěná pár kapkami sava a poté důkladně, několikrát propláchnout čistou vodou.

  2. Pavel napsal:

    Děkuji za odpověď. Jen se chci ještě ujistit – po dezinfekci propláchnu filtr čistou vodou okamžitě nebo ho nechám bez průplachu vodou vyschnout a propláchnu ho až před použitím? Děkuji.

  3. Ideálně propláchnout naředěným savem, nechat třeba pár hodin působit a pak důkladně propláchnout čistou vodou. Vyklepat vodu, nechat vyschnout a mělo by to být ok.

  4. Jarda napsal:

    dobrý den,
    nemáte někdo zkušenosti s touto láhví https://www.army-store.net/lahev-water-to-go-75cl-black/ ? Stačilo by mi pro treky po ČR, Slovensku..

    1. Už asi 2 roky ji tady máme na testování, ale ještě nějak nebyl vůbec prostor ji pořádně otestovat v terénu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *